Labyrintisk rundtur på Labitat

februar 1, 2013 i hackerspace, makerspace, Roskilde Folkelab af Hanne Bjørn

Nede under jorden bag denne ydmyge dør, ligger et kreativt mødested for kloge hoveder, der ikke har plads til at udleve deres hacker- og skaberdrømme hjemme i lejligheden, eller som bare har brug for(og lyst til) at kunne trække på andres viden mens de fører deres vildeste ideer ud i livet.

Vores vært tirsdag den 15. januar var Malthe, der både kunne fortælle indgående om hacker-fænomenet generelt og om nogle af de tanker og ideer, der også ligger til grund for den måde Labitat drives på.

Besøget bød også en rundtur i de forskellige værksteder (alle steder præget af en forbilledelig orden trods de mange ophobede dele).

Labitat har ca. 600 medlemmer, hvoraf kun en del bruger værkstedet til dagligt, men de mange medlemmer er med til at sikre at man har antennerne langt ude, når der pludselig dukker overflødig teknik op, som Labitat så får lov til at overtage og genbruge på nye spændende måder. Størstedelen af de instrumenter og værktøjer Labitatmedlemmer har adgang til i kælderen på Frederiksberg, er indsamlet på den måde. Faktisk er det sådan at Labitat nu er så kendt at de bliver ofte bliver tilbudt mere end de kan nå at bruge.

Mens vi var på besøg denne tirsdag eftermiddag, steg aktiviteten løbende. Blandt andet blev “mødet” afbrudt af to fyre med en barnevogn læsset med grej, der lige skulle igennem lokalet, og her til højre er en af Labitatbrugerne i færd med at konstruere en “skydeskive” med indbyggede digitale følere.
Endelig har Labitat, som det sig hør og bør for et hacker/makerspace,  også arbejdet intensivt med 3D-printere.  Her er det moder RepRap’en, der stadig står i sit hjørne og re-printer sig selv.
Har man lyst til at vide mere om Labitat, er der åbent hus om tirsdagen på HC Ørstedsvej.
Vil man være medlem, spytte i kassen eller være aktiv bruger af værkstederne, finder man alt hvad man har brug for at vide på Labitats hjemmeside.
Labitat står desuden bag den læseværdige blog “Hackerspace”  på netudgaven af Ingeniøren. Her kan man blandt andet læse om den omtalte 3D printer.
Tak til Malthe for rundvisning, oplæg og ikke mindst inspiration til hvordan biblioteker kan være med til at understøtte borgernes skabertrang og videndeling.